Közzétéve: 2016. okt. 14. péntek

Úr az űrben – Asgardia, az első űrállam

asgardia

asgardia

Mielőtt előjönnének a szokásos összeesküvés-elméletesdi gondolatok, érdemes előrebocsátani, hogy az alább bemutatásra kerülő ötlet az UNESCO Űrtudományi bizottságának elnökétől, Igor Asurbejli orosz tudóstól és üzletembertől származik.

A hírről elsőként a Guardian számolt be, de tegnap délután már több magyar oldal is írt róla:

„„Űrállam” alapítását jelentette be egy csapat tudós és jogász Párizsban. Asgardia megálmodói szerint az űrnemzet célja az lenne, hogy elősegítse a világbékét, biztosítsa az új technológiákhoz való hozzáférést mindenki számára és védje a Földet a világűrből érkező fenyegetésektől.

A merész gondolatból született űrnemzet Asgard után kapta nevét, amely a skandináv mitológiában az istenek lakhelye.”

Bárki az űrnemzet tagjává válhat, ehhez mindössze egy regisztrációs lapot kell kitölteni. Amikor a regisztráltak száma eléri a százezret – és a jelen poszt közzétételekor a számláló 99 999-en állt – az alapítók kérvényezni fogják, hogy Asgardiát ismerje el az ENSZ szabad, önálló országként.

Az Asgardia szóra rákeresve ezúttal nem Wikipedia, hanem egy Marvel Wikia oldalt talál az ember, ami szerint ez az égi város a technológia és a mágia keresztezése, és egy „háromság istennő” uralkodik felette, aki a „mindenek feletti Atyától”, Odintól vette át a hatalmat, aki a „Kígyó” dühöngése után mondott le erről.

Early Asgard concept art by Craig Shoji

Early Asgard concept art by Craig Shoji

Mennyi minden rejlik egy névben!

„Asgardia az űrbékéről szól. Annak megakadályozásáról, hogy földi konfliktusainkat átvigyük az űrbe,” nyilatkozta a tudós. „Legfőbb célunk egy olyan platform létrehozása, ami által megvédhetjük a Földet…”

„Asgardia filozófiai szempontból is egyedi: az egész emberiséget, minden egyes embert hivatott képviselni, függetlenül a személyes jóléttől vagy az ember hazájának vagyonától.”

A kezdeményezés egyik kézzelfoghatóbb célja a tudós elmondása szerint, hogy megnyissák az űrt és az űrkutatást az űrprogrammal nem rendelkező országok előtt is és ennek elősegítésére Asgardia 2 éven belül műholdat tervez pályára állítani.

„Fizikai értelemben véve a polgárok a Földön maradnak, mindenki a saját országában él, de egyúttal állampolgárai Asgardiának is,” nyilatkozta Asurbejli.

Függetlenül attól, hogy a kezdeményezés megmarad-e a regisztrációgyűjtés szintjén, vagy egy komolyabb folyamat előkészítésének bizonyul a későbbiekben, érdemes felismerni néhány érdekes hasonlóságot a majdani világkormány és Asgardia alapítójának céljai között.

És az vajon véletlen, hogy a bejelentés szinte egy időben érkezett a Wikileaks legújabb ufó kampányával?

Így vagy úgy, de kissé megmosolyogtató, amikor az ember számára fizikailag elérhetetlen, jelen esetben pedig a fizikai síkon nem is létező területeket osztanak fel, legyen a felosztás célja a terjeszkedés, vagy jelen esetben a világbéke.

„Az Úré a föld s annak teljessége; a föld kereksége s annak lakosai.” (Zsoltárok 24:1)

És az Úré az űr is.

„Mert ha vannak is úgynevezett istenek akár az égben, akár a földön, mint ahogy sok isten és sok úr van, mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, akitől van a mindenség, és mi is érte vagyunk, és egy Urunk, Jézus Krisztus, aki által van a mindenség, és mi is őáltala. (1. Korinthus 8:5-6)

Ugyanakkor bizonyos módon mégis érthető ez az emberi törekvés, hogy összetartozónak érezze magát azokkal, akikkel egyformán érez és gondolkozik és, hogy ennek valamilyenfajta fizikai keretet biztosítson, hiszen Isten „az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette, hogy lakjon a föld egész színén.”1

Minden ember szívében jelen van az a bizonyos űr vagy vágyakozás, amit ki ezzel, ki azzal próbál kielégíteni, de amit egyedül az Istennel, minden űr Urával való személyes megismerkedés és élő kapcsolat képes betölteni.

Úgy tűnik tehát, hogy új missziós terület nyílt előttünk Asgardia megalakulóban lévő államában, hiszen Jézus egy olyan elmúlhatatlan országba hívja annak jelen és jövőbeli polgárait, amit ugyan az ENSZ nem ismer el és a jelenleg hatályos Világűr szerződésnek sem aláírója, de tervezője és építője maga Isten2.

  1. Apostolok cselekedetei 17:26
  2. Zsidók 11:10

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek