Közzétéve: 2016. márc. 18. péntek

Tudatalatti pizza rendelés retina leolvasással a Pizza Hut-nál

pizza-order-eyes

pizza-order-eyes

Forrás: Infowars.com

A Pizza Hut étteremlánc egy új interaktív rendelés felvételi rendszert vezet be, ami a vendégek szemmozgása alapján határozza meg, hogy ki mit kér a pizzájára.

A „jövő étkezéseként” beharangozott automata rendelés felvételi rendszer a cég szerint a „világ első tudatalatti menüje”, amivel reményeik szerint újraértelmezhetik az étteremlátogatási szokásokat.

A svéd Tobii Technologies által kifejlesztett különös újítás a vásárló retinája alapján kalibrálja magát, követi a szemek mozgását és egy algoritmus alapján javaslatot tesz a tökéletes rendelésre.

A négy lépésből álló folyamat elején a program megkéri a vendéget, hogy véletlenszerű sorrendben nézzen rá négy különböző karikára és ezzel a vendég retinájához kalibrálja magát.

A szemmozgást a kijelzőn található apró jelzések segítségével követik.

Ezt követően a szoftver, a logó mozgatásával és méretének változtatásával meghatározza, hogy mit néz a felhasználó. Az utolsó lépésben a kijelzőn látható 20 feltét 3 másodpercig tartó áttekintése közben megállapítja, hogy a felhasználó mire figyel fel leginkább, az algoritmus pedig beazonosítja a tökéletes pizzát.

Felületesen szemlélve az alkalmazás ártalmatlannak tűnhet, a figyelmesebb vacsoravendégek azonban már most az orwelli rendőrállamhoz hasonlítják a rendszert, aminek bevezetését egyáltalán nem látják megalapozottnak.

„Ez pontosan az a rendszer, amit idővel majd a gondolatrendőrség használhat a gondolatbűnözők lefülelésére,” írja Greg Gallacci a Youtube videó alatti hozzászólásokban. „Jön majd egy okos pszichológus, aki kitalálja, hogy vannak „jó” meg „rossz” képek és, aki túl sokáig nézi a rosszat, az veszélyt jelent a társadalomra nézve.”

Nincs ez így jól. Az ilyen ártalmatlannak tűnő alkalmazásokkal széles körben hozzászoktatják az embereket a jövő tolakodó technológiáihoz.

Egy másik Youtube hozzászóló pedig azt írta, hogy „Nem hiszem el, hogy már a pizza is orwelli!”

Azzal, hogy az ember megengedi a Pizza Hut-nak, hogy leolvassa a retináját, a rendelés mellett egyebeket is leadhat a cégnek.

A szem mozgásával kapcsolatos kutatások például lehetővé tették, hogy ma már értelmezni tudják az emberi érzelmeket vagy képesek diagnosztizálni bizonyos betegségeket a retina, a szem mozgásmintáinak és a pupillatágulás tanulmányozásával, egészen új dimenziót adva a kizsákmányolható területekhez.

Lehet, hogy hamarosan a rendelésfelvétel már így fog lezajlani: „Fáradtnak néz ki. Szeretne egy kólát is hozzáadni a rendeléséhez, hogy kicsit felfrissüljön?”

Mellesleg a Tobii Technology azon cégek egyike, amelyik az autós szemérzékelő rendszerek kifejlesztésén dolgozik, hogy „megoldást” találjon az álmos vezetők okozta balesetek ellen.

A helyzet azonban, hogy legyen szó éttermi vagy autós felhasználásról, az ilyen technológiák Nagytestvér mindent látó panoptikonjának eszközeit erősítik.

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek