Közzétéve: 2016. márc. 22. kedd

Stresszmérő kamera a kínai járőröknek a veszélyes elemek kiszűrésére

suicide-bomber-0812-net

suicide-bomber-0812-net

Forrás: Activist Post

A hatóságok már nem elégszenek meg azzal, hogy kamerával figyelnek mindenkit vagy leolvassák a biometrikus adatainkat, az érzelmeinkről is tudni akarnak, elvileg azért, hogy megjósolhassák viselkedésünket.

A bűnüldöző szervek ez idáig a gyanúsítottak stressz szintjét mérték, legyen szó a régi hazugságvizsgálóról vagy annak modern alternatíváiról.

A legtöbb visszhangot kapott új módszer jelenleg a FAST, Future Attribute Screening Technology, vagy magyarul Jövőbeli Tulajdonságszűrő Technológia, amit a repterekre szántak és állítólag 80 százalékos hatékonysággal működik.

A FAST a biometria alapú fizikai és a viselkedésből adódó jeleket rögzíti, mint amilyen a test és a szemek mozgása, a pislogás és pupillatágulás gyakorisága, a testhőmérséklet változása és a levegővételi minták, vagy bizonyos nyelvi jelek, mint a változások a hangszínben, beszédritmusban és az intonációban. (forrás)

Miután számos erőszakos támadás történt Kínában, a helyi hatóságok az utcai járőröket is hasonlóan modern bűnmegelőző eszközökkel akarják ellátni. Az adatvédelmi aggályok mellett, a tervezett rendszer bepillantást enged abba, hogy milyen irányba haladnak a legújabb testen viselt kütyük.

A kínai kutatók úgynevezett hiperspektrális képszenzorok segítségével szeretnék kiszűrni a FAST és hasonló rendszereknél tapasztalt téves riasztásokat.

Ennek lényege, hogy bár egyes emberek képesek uralkodni szívverésükön és a stressz egyéb külső jelein, a vér oxigénszintjét nem tudják csökkenteni:

Chen és kutatócsapata egy olyan stressz szenzort fejlesztett ki, ami a vér oxigénszintjét méri a test ruhával nem fedett részein, például az arcon keresztül. „Minél nagyobb mentális stresszt tapasztal valaki, annál magasabb az oxigénszint a vérében,” mondja a kutató.

Az eszközzel pásztázó rendőrök egy mentális stressz szintjelzőt látnának minden ember feje felett, a potenciális gyanúsítottak arcán pedig piros jelzést. (forrás)

Bár az első kísérletek ígéretesnek bizonyultak, a kutatók elismerik, hogy az utcán járőröző rendőrök feldolgozhatatlan mennyiségű információval állnának szemben, amit muszáj egy nagyobb kapacitású adatbázisba továbbítani, hiszen a kézi eszköz nem tudna megbirkózni feldolgozásukkal.

Itt kezd érdekessé és persze aggasztóvá válni a terv.

Úgy gondolják, hogy a probléma egyik megoldása, hogy a rendszert csupán előszűrésre használnák, majd egy-egy gyanús személy azonosítását követően pontosítanák a mérést, mégpedig egy speciális bilincs segítségével.

Chen elmondta, hogy ugyanazon az egyetemen Liu Guangyuan professzor egy olyan karpánt kifejlesztésén dolgozik, amit a gyanúsított csuklójára zárnának, hogy megmérjék szívverését, galvanikus bőrválaszát és légzésritmusát. „Reményeink szerint kontaktus nélkül is kiszűrhetjük a potenciális terroristákat, majd ezzel az eszközzel megerősíthetjük a gyanút,” mondta Chen.

A technológiai cégek pénzt és energiát nem kímélve dolgoznak az újabbnál újabb egészségügyi és fitness kütyük kifejlesztésén, amelyek azonban a felhasználó adatait is rögzítik. Vajon elképzelhetetlen, hogy ezeket az eszközöket idővel, miután a lakosság elég széles körében elterjedt, integrálják a bűnmegelőzési rendszerekbe?

Másrészről, ha egyesek nem kívánnak élni ezekkel az újításokkal (már amíg erre lehetőség van), nem lehet, hogy a Google szemüveghez hasonló eszközök idővel stressz szenzorként is működjenek? Arról nem is beszélve, hogy egyes fejlesztők már demonstrálták, miként lehet a Google szemüveget átalakítani, hogy az agyhullámok leolvasására is képes legyen.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy vajon az emberek stressz szintjének mérése mennyire megbízható jelzés egy olyan világban, ahol szinte mindenki aggódik valami miatt, legyen az az aktuális pénzügyi helyzet, az Ebola vírus terjedése vagy bármi egyéb, amivel a tömegmédia a vérnyomásunkat növelni kívánja.

Mindenesetre próbálkoznak, úgyhogy jó lesz figyelni…

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek