Közzétéve: 2016. márc. 21. hétfő

Öngyógyítás implantátumok segítségével

self-heal

self-heal

Forrás: livescience.com

Farkas (Wolverine), A szellemlovas, A hihetetlen Hulk. A három filmbeli karakter legalább egy közös szupertulajdonsággal rendelkezik: mindegyikük képes meggyógyítani magát. Mára eljutottunk oda, hogy a Pentagon segítségével ez a hétköznapi emberek számára is valósággá válhat.

Az amerikai hadsereg által szponzorált program egy olyan apró, az emberi testbe ültethető eszköz kifejlesztését tűzte ki célul, ami elektromos impulzusok segítségével figyelné a szervek működését és meggyógyítaná a fertőzött vagy sérült részeket.

Az Elektromos Recept vagy ElectRx névre keresztelt program egyúttal a gyógyszerektől való függést is csökkentené, és új megoldást nyújtana a gyógyászatban a DARPA szerint.

„A DARPA által kifejlesztésre szánt technológia alapjaiban változtathatja meg az orvosi diagnosztikát és a betegségek szemmel tartását,” írta Doug Weber, a DARPA biológiai technológiák részlegének programigazgatója.

Weber szerint az implantátum egy intelligens szívritmus-szabályozóhoz hasonlítható. Az eszköz a testbe ültetést követően folyamatosan ellenőrizné az alany állapotát és szükség esetén stimulálná az idegeket, hogy ezzel fenntartsa az adott szerv egészséges működését.

Az elképzelés alapját az idegi moduláció néven ismert biológiai folyamat adta, amelynek segítségével az idegrendszer ellenőrzi a belső szervek állapotát és szabályozza a testnek a fertőzésekre és betegségekre adott válaszait.

A DARPA szerint, amikor egy ember megbetegszik vagy megsérül, ez a természetes folyamat időnként rosszul működik. Ahelyett, hogy az illető jobban érezné magát, az idegi moduláció súlyosbítja az állapotot, fájdalmat, gyulladást okoz, és legyengíti az immunrendszert.

A DARPA azt reméli, hogy az elektromos töltéssel ellátott implantátum szabályozni tudja majd az idegi modulációt. Az eszköz által leadott elektromos impulzusok stimulálják a test öngyógyítását lehetővé tevő idegpályákat és visszafogják azokat, amiktől az ember rosszabbul érzi magát vagy betegebb lesz.

A DARPA azt reméli, hogy olyan apró implantátumot tud majd kifejleszteni, amit egy tűvel is be lehet juttatni a testbe. Az apró méret óriási előrelépés lenne a ma használatban lévő idegi modulációs készülékekhez képest, amelyek jelenleg egy kártyapaklival megegyező méretűek, beültetésük pedig komoly műtéti beavatkozást igényel. Az apró méret ezenkívül egy másik előnnyel is jár: pontosan oda lehet helyezni, ahol szükség van rá, mégpedig az idegvégződésekhez.

DARPA-self-healing

Az eszközzel egy egész sor fájdalmas betegséget lehetne gyógyítani, a krónikus gyulladásos betegségektől, például a reumától kezdve a bélgyulladásig. Amennyiben az ElectRx program sikerrel jár, olyan implantátumok is kifejlesztésre kerülnének, amelyek agyi és mentális betegségek, például az epilepszia, a poszttraumatikus stressz, a depresszió vagy bizonyos fajta agykárosodások kezelésében is segíthetnek a DARPA szerint.

Időkjelei: Egyre inkább egy olyan terv látszik kirajzolódni előttünk, amelyben a majdani Fenevad Bélyege nem valamiféle mindenki által rettegett „bélyeg”, hanem egy „megváltást”, egészséget, biztonságot és egyéb pozitív hozadékokat ígérő technológia lesz…

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek