Közzétéve: 2016. márc. 17. csütörtök

Miért reméli Japán, hogy a humanoid robotok húzzák ki a szakadékból?

androids

androids

Forrás: sfgate.com

Amikor a Miraikan múzeum látogatója megérint egy kijelzőt, a közelben ülő hölgy elmosolyodik. Egy másik ikonra kattintva a mosoly haragos tekintetbe fordul.

A kijelző sarkára pillantva a robothölgy szemébe szerelt kamerán át nézheti a múzeumot, a mikrofonba beszélve pedig a robot szájából hallhatja vissza saját hangját.

„Egyelőre csak kísérletről van szó,” mondta Yuko Okayama, a múzeum nemzetközi ügyekért felelős igazgatója.

„A jövőben azonban az élet részévé válhat. Azt akarjuk, hogy a látogatóink el tudják képzelni, milyen lehet együtt élni a robotokkal.”

Japán a robotok szerelmese, amit talán az egy évtizede tartó manga és anime mániának is betudható és amennyiben a kormány képes lesz megvalósítani terveit, ez a szerelem akár forradalmat is indíthat.

Shinzo Abe miniszterelnök a stagnáló japán gazdaság újraindításának „oszlopaiként” emlegeti a robotokat és nemcsak a japán autógyártást világszínvonalra emelő ipari robotokra gondol.

A japán kutatók olyan humanoid robotokat alkottak, amik képesek menni, szaladni vagy mimikájukkal érzelmeket kifejezni. A miniszterelnök szerint a robotok segíthetnek az időseknek, hasznosak lehetnek szállodák számára vagy végezhetnek mentési munkálatokat veszélyes helyszíneken. Szerinte ez egy olyan ágazat, amiben Japánnak világelsőnek kell lennie.

A mesterséges intelligencia kifejlesztése már jó ideje a nagy amerikai technológiai óriások álma is. Az ő erőfeszítéseik középpontjában azonban inkább programok, nem pedig mozgó szerkezetek kifejlesztése áll.

A japán kutatók mindkettőt akarják.

A terület szakértői szerint a humanoid robotok megváltoztathatják a világot, bár lehet, hogy nem egészen úgy, ahogy azt sokan gondolnák.

„Meg lesz az oka annak, hogy a humanoid [robot] helyet kapjon az életünkben,” mondja Shuji Yumitori, az Új Energia és Ipari Technológia Fejlesztő Szervezet egyik igazgatója. „A humanoid az álmom. Azt gondolom, hogy amikor a társadalom átalakul, szükség lesz a humanoidokra.”

A SoftBank japán mobilcég leányvállalata által kifejlesztett „Pepper” nevű robot első munkaadója például a Nestlé lesz. A 120 centiméteres humanoid robotok, szám szerint húszan, a Nescafe kávéfőzők mellett fognak „hoszteszkedni” a boltokban. Februártól pedig már a boltokban is kaphatóak lesznek 2000 dollárért.

Barack Obama Asimoval focizik

A Honda Asimo néven gyárt robotokat, amiket egyelőre csak belső felhasználásra szánnak.

Elsőre furcsának tűnhet ez az „először fejlesztünk, és csak utána keressük az igényeket” hozzáállás, Japánnak azonban jó oka van a robotika fejlődésében reménykedni, ami az ország jövőjét illeti.

A 70-es és 80-as években az ipari robotok komolyan hozzájárultak az ország felemelkedéséhez, manapság pedig a lakosság elöregedésével az emberi munkaerőt helyettesítő eszközök iránti igény egyre erősebb.

„A munkaképes lakosság számának csökkenését látva sokan pesszimizmussal tekintenek a jövő felé, azt gondolva, hogy Japán már nem képes a növekedésre,” nyilatkozta a miniszterelnök még szeptemberben.

„Ezt a gátat azonban megtörhetjük, ha minden japán állampolgár, minden nő és idős ember erejét maximálisan kihasználjuk… A kulcs pedig egy új ipari forradalom lesz, amit a robotika irányít majd.”

Egyes amerikai cégek is kezdenek rákapni a témára. A Google mindenesetre elég potenciált lát a területben, hiszen tavaly egyik kis céget a másik után vásárolta fel, amelyek között volt a két lábon járó robotokat gyártó Schaft is.

Barack Obama Asimoval focizik:


Vajon a humanoid robotoknak köze lesz a Jelenések 13-ban olvasható próféciák beteljesedéséhez?

„És elhiteti a földnek lakosait a jelekkel, a melyek adatának néki, hogy cselekedje a fenevad előtt; azt mondván a föld lakosainak, hogy csinálják meg a fenevadnak képét, … Megadatott neki, hogy lelket leheljen a fenevad képmásába, hogy megszólaljon a fenevad képmása, és hogy akik nem imádják a fenevad képmását, azokat mind megölesse.” Jelenések 13:14-15

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek