Közzétéve: 2018. júl. 14. szombat

Jane Austen: Emma

Az Emma című regény egy viszonylag kései, érett alkotása az írónőnek, 1815-ben jelent meg. A történet a tévedések játéka, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy az értelem oktalan kalandozásának története. A hősnő, Emma Woodhouse egy nagyon – talán túlzottan is öntudatos -, okos leány, aki Highburyben, egy angol faluban él, és miután “sikerült férjet szereznie” a nevelőnőjének, Miss Taylornak, úgy dönt, hogy tovább folytatja a házasságszerzői munkásságát, ezzel boldogítva a kis közösség tagjait , akik a társaságát alkotják és akik között társadalmilag ő áll legmagasabban.

Tudni kell, hogy Jane Austen regényeiben a házasság az az egyetlen állapot, amelyben a nők el tudják képzelni életüket, és ez minden történés, cselszövés, mozgatórugója. A történet hősei általában nem túlzottan okosak, viszont erényeik között tudhatják a derűt, a jóindulatot, a józanságot és bár Jane Austen a romantika korában élt és alkotott, regényeiben a szenvedélyes szerelem helyett az értelem szavára hallgatva találnak, vagy éppen nem találnak egymásra szereplői, természetesen anélkül, hogy saját társadalmi köreiktől túlzottan eltávolodnának és az is kívánatos, hogy a frigy szereplői közül legalább az egyiknek elég pénze legyen a boldogsághoz.

A regény tulajdonképpen a főhősnő, Emma tévedéseinek sorozata, aki bár úgy gondolja, belelát a körülötte lévők érzéseibe és gondolataiba, a valóság ezt jónéhányszor megcáfolja. Az elképzelt és általa kívánatosnak tartott házasságok egyáltalán nem jönnek létre, a szereplők gyakran teljesen mást éreznek, mint amit Emma lát, vagy látni vél, és bár jóindulattal és nagy magabiztossággal cselekszik, barátjának Mr. Knightleynek megróvó vagy tanácsot adó szavaira nagyon is szüksége van. A végkifejlet homlokegyenest különbözik Emma elképzeléseitől, tartogat néhány meglepetést és, hogy morális tanulság nélkül se maradjunk, rájövünk, hogy a szenvedély káros és fölösleges, és mindig elnyeri méltó büntetését, a józan gondolkodás pedig méltó jutalmát. A regény végén pedig egy megváltozott Emmát ismerhetünk meg, aki levonta tévedéseiből a megfelelő tanulságokat, és most már sokkal okosabban, megfontoltabban folytatja életét.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Könyv-Hírek

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek