Közzétéve: 2016. márc. 22. kedd

Egyetlen agy mind fölött: Hatalmas központi tudásbázis a világ összes robotjának

The scientist plans to transplanted his own brains in robot

robot-brainForrás: Activist Post

A Cornell Egyetem kutatói bemutatták a Robo Agyat (Robo Brain), egy „kiterjedt számítógépes rendszert, ami a nyilvánosan rendelkezésre álló webes forrásokból tanul.” Úgy tűnik, igen gyorsan…

A robotagyat sok millió robot használná szerte a világon és a tervek szerint minden fontos információt tartalmaz majd, a képektől egészen az olyan gyakorlati ismeretekig, hogy hogyan kell kicserélni egy villásdugót.

A szerverről futó, tehát minden robot számára elérhető rendszer jelenleg 1 milliárd kép, 120.000 YouTube videó és 100 millió csináld magad dokumentum és használati utasítás letöltését és feldolgozását végzi.

Az információkat robotbarát formátumba konvertálják és tárolják.

A feldolgozott képek alapján a robotagy megtanulja azonosítani a képeken, videókban látható tárgyakat és hallott szavakat, hogy felismerje azok felhasználását, illetve az emberi viselkedést és nyelvet.

Például, amikor a robot egy kávéscsészét lát, a robotagy segítségével nem csak azt fogja tudni, hogy a tárgy neve kávéscsésze, de azt is, hogy forró italokat töltenek bele, a fülénél fogva tartják, és nem szabad megdönteni, amikor tele van, ellentétben azzal, amikor a mosogatógépből a polcra helyezik. (videó)

cup

A tervek szerint a robotagyat a robotkutatással foglalkozó tudósok, a háztartási robotok és a vezető nélküli autók is használni fogják.

„Robo Agy olyan lesz, mint egy hatalmas, szerteágazó, többdimenziós lekérdezési képességgel rendelkező grafikon,” mondja Aditya Jami, vendégkutató, aki az agy hatalmas adatbázisát tervezte. Olyasmit képzeljünk el, mint a Facebook barátok közötti kapcsolatábra, de a Tejút rendszerhez hasonlítható léptékben.

A hús-vér tanulókhoz hasonlóan a Robo Agynak is lesznek tanárai a cloudsourcing-nak köszönhetően.

A Robo Brain weboldalán megtalálható lesz minden, amit az agy már megtanult, így a látogatók növelhetik és javíthatják majd a tudásbázist.

A projektben a Szingularitás felé vezető törekvések legújabb példáját láthatjuk.

A robotika már most is drámai hatással van a gazdaságra, amellett, hogy egzisztenciális veszélyt is jelent. Míg az ilyen törekvések hosszú távú hatásairól folyamatos vita zajlik, a helyzet rövidtávon már most is elég egyértelmű. A gyártásban és a szolgáltatóipar bizonyos területein számos munkahely szűnik meg. Ezek közül az egyik legújabb példa a biztonsági robotok megjelenése az Egyesült Államokban.

A szakértők szerint biztosra vehető, hogy a mesterséges intelligencia felemelkedése töretlenül folytatódni fog és egyre több speciális feladatot ellátó emberi munkaerőt fog fölöslegessé tenni. Egyesek odáig mentek jóslataikkal, hogy 2045-re teszik az időt, amikorra az emberek teljesen feleslegessé válnak.

Ismét említésre méltó a program támogatóinak nagyon is ismerős listája:

Office of Naval Research (az Amerikai Tengerészet Kutatási Hivatala), az Amerikai hadsereg kutatási hivatala, Google, Microsoft, Qualcomm, az Alfred P. Sloan Alapítvány és a National Robotics Intézet.

Ők természetesen valamennyien minket szolgálnak, igaz?

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek