Közzétéve: 2016. márc. 8. kedd

A Google elnöke szerint a mesterséges intelligencia oldja majd meg a világ gondjait

robot-animatrix1

robot-animatrix1

Eric Schmidt Google elnök szerint a tudósok a mesterséges intelligencia segítségével képesek lesznek megoldani a világ „legnehezebb problémáit”, mint például a népességnövekedést, a klímaváltozást, a humán fejlődést és az oktatást.

Már az első gondolatnál érdemes megállni és elgondolkozni, hogy valóban ezek lennének a világ legégetőbb problémái? Nem inkább arról van szó, hogy a népességnövekedés és a klímaváltozás problémáira, függetlenül attól, hogy valaki ezeket valósnak vagy látszólagosnak, esetleg szándékosan gerjesztettnek gondolja, olyan „megoldásokat” kínálnak fel, amik bizonyos érdekcsoportok terveit viszik előbbre? Az oktatás terén valóban nagy a baj, de a tendencia azt mutatja, hogy minden egyes reform ront a helyzeten.

Schmidt szerint az AI, magyarul MI, gyors fejlődése azt jelenti, hogy a technológia segítségével a tudósok megállapíthatják az okok és okozatok közötti összefüggéseket, mert gyorsabban tudják feldolgozni a rendelkezésre álló tengernyi információt.

„A MI tölti majd be a navigáció szerepét és segít nekünk.”

A Google vezér szerint új, személyre szabott rendszerek kifejlesztésében is segítségére lehet a vállalkozásoknak. Egy New York-i konferencián arra is kitért, hogy a jövőben „Ericet és nem-Ericet” is szeretné látni. „Eric” ez esetben a hús-vér Eric Schmidtet jelenti, „nem-Eric” pedig „az a digitális valami”, ami segít nekem.

Ez úgy hangzik, mint a hús-vér személy digitális megfelelője.

A Google jó ideje a mesterséges intelligencia legnagyobb támogatója és egyben felhasználója is, hiszen elsőszámú termékétől, a keresőmotortól kezdve, vezető nélküli autóin át, mobil operációs rendszeréig szinte minden érdekeltségi területén alkalmazza.

A verseny azonban erősödik. A Facebook, a Microsoft, a Baidu és sok más vállalkozás pumpálja erőforrásait a terület kutatásába.

„A MI legnagyobb hatalma abban áll, hogy az egész bolygóra kiható problémákat képes megoldani,”

nyilatkozta Mike Schroepfer, a Facebook technológiai vezérigazgatója.

Schmidt szerint a MI annyira fontos, hogy a cégeknek össze kellene fogniuk és kidolgozni egy egységes megközelítést, hogy standard eszközöket alkalmazzanak és tegyék közzé kutatási eredményeiket a tudományos közösség számára.

„Minden egyes előrelépés annak eredményeként született, hogy néhány okos ember leült egy asztalhoz és standardizálták megközelítésüket,” mondta.

„Ez olyan ígéretesnek tűnik, hogy mi – az Alphabet, Google, vagy akárminek is hívnak bennünket éppen – minden erőnkkel azon vagyunk, hogy kifejlesszük ezeket a platformokat.”

A kaliforniai központú Alphabet, a Google hivatalos tulajdonosa, több száz alkalmazottat foglalkoztat a mesterséges intelligencia kutatására és hasonlóan sok akadémiai konferenciát szponzorál, amelyek eredményeit folyamatos közzéteszi.

A Google 2014-ben felvásárolta a DeepMind nevű céget, ami önállóan gondolkodni képes gépek gyártásán dolgozik. Csak a DeepMind 150 teljes idejű kutatót foglalkoztat.

Schmidt szerint a mesterséges intelligencia ma olyan, mint a személyi számítógépek vagy a mobiltelefonok az iparág hajnalán.

„Nagyon kevés ember érti meg, hogy amikor majd mindezeket a dolgokat összetesszük, olyan platformok építésére leszünk képesek, amik megváltoztathatják a világot.”

A Google mesterséges intelligenciája által készített és feltöltött kép

A Google mesterséges intelligenciája által készített és feltöltött kép (forrás)

Vajon milyen világot és milyen változásokat képzel el a Google vezetősége?

Forrás: a bloomberg.com cikke alapján

Idők jelei » Tudomány és technika

Comments are closed.

Videók

Legnépszerűbb cikkek